Filial Terapi

Filial Terapi
                 
FİLİAL TERAPİ NEDİR?

Çocuğunuzla ilişkinizi oyun yoluyla geliştirmek ister misiniz? Filial oyun terapisi ile çocukluk döneminde meydana gelebilecek sorunların çözümüne ulaşabilir ve çocuğunuzla aranızdaki bağı güçlendirebilirsiniz. Çocuğunuzla kendi evinizde her hafta 30 dakika filial oyun terapisi yaparak bunları gerçekleştirebilirsiniz.
Filial oyun terapisi 3-10 yaşları arasındaki çocukların ebeveynlerine oyun yoluyla ilişkilerini güçlendirmeyi öğreten psikoeğitsel bir yaklaşımdır.

Oyunun çocuklar için ne kadar önemli olduğu her geçen daha da fark ediliyor. Çocuklarıyla oyun oynayan ailelerin kendilerini daha mutlu ve güçlü hissettikleri, zorluklarla mücadele etme becerilerinin geliştiği görülüyor.

Bu psikoeğitsel model, aile ilişkilerindeki açıklığı ve güveni artırmayı hedeflediğinden hem önleyici hem de herhangi bir sorun varsa, o sorunun çözümüne yardımcı olan bir terapi programıdır. Terapi sürecinde ebeveynler çocuklarıyla özel oyun görüşmelerini nasıl yöneteceklerini öğrenme fırsatı bulurlar. Bu seanslarla ebeveynler çocuklarının psikolojik gelişimini anlarlar, ebeveynlik becerilerini arttırırlar, çocuklarıyla sıkı bir iletişim geliştirirler.

Filial Oyun Terapi Yönteminin Etkili Olduğu Başlıca Problemler

Kaygı, depresyon, davranış sorunları, tek ebeveynlik, saldırganlık, öfke patlamaları, tırnak yeme, enkoprezis (Dışkı kaçırma), alt ıslatma (enürezis), kardeş kıskançlığı, evlat edinme, travma, ilişki ve bağlanma sorunları, içe kapanıklık, özgüven problemleri vb. gibi sorunlarda aileye yardımcı olur. 40 yılı aşkın bir süre içinde yapılan araştırmalar kısa dönemli terapötik bir yaklaşım olan filial terapinin çocuk ve aile üzerinde uzun dönemli etkisi olduğunu gösteriyor. Terapi sürecinde gerekli olan belirli oyuncaklar ile bir özel oyun kutusu hazırlanır. Bu kutuda çocuğun sadece özel oyun saatinde oynayacağı oyuncaklar olur, normal zamanda oynadığı oyuncaklar ve olmaz ve bu oyuncaklarla özel oyun saati dışında oynayamaz.

Süreç:

Filial Terapi Tekniği, tek oturumda, belirli sayıdaki çocuğun ebeveynine verilebilen bir terapi tekniğidir. Filial Terapi’nin seans süresi 90dk’dır. Bu terapi tekniği Amerika’da birebir oyun terapisi alamayan yani, ekonomik seviyesi düşük olan ailelerin çocuklarına yönelik geliştirilmiş olan ve terapistin oyun terapisinde çocuğa uyguladığı tekniklerin bazılarını ebeveynlere öğreterek sürdürülen bir sistemdir. Ebeveynlerle süreç içerisinde planlanan takvime göre terapist önderliğinde toplanılır. Filial terapide ebeveyn çocuğu ile haftada bir kez 30 dk boyunca terapistin öğretileri doğrultusunda oyun oynar, kamera kaydına alınan bu oyun saati izlenilerek değerlendirmeler yapılır. Ebeveynler haftada bir kez toplanılan 8 hafta süren bu süreçte yanlışlarını düzeltir, kendilerini çocukları ile etkili iletişim kurma yönünde geliştirirler. Burada iyileştirici güç ebeveyn ve çocuk arasındaki ilişkidir. Ebeveynlerle yürütülen ilk oturumlarda bağlanma, çocukların psikolojik gelişim aşamaları, çocuğa sağlıklı sınır koyabilmeye dair psikoeğitimler verilecektir.