Blog

Yeni Doğan Bebek Psikolojisi

12 Eylül 2019

Merakla beklenilen gün geldi ve bebeğinize kavuştunuz. Bundan önceki süreç ne kadar önemli ise, bundan sonraki süreç de bir o kadar belki daha fazla önemli. Yeni doğmuş bebeğinize maksimum faydayı sağlamak en büyük arzunuz ve bu, büyük ölçüde onu anlamaktan geçecektir. İlk zamanlar bunu sağlamak düşünüldüğü kadar kolay olmayabilir, çevredeki örnekler, büyüklerin tavsiyeleri bir yere kadar size yardım sağlayabilir. Ancak asıl çözüm sizin bebeğiniz ile kurduğunuz ilişkiyle şekillenecektir. Bebekler doğduklarında güçsüzdürler ve ebeveynlerinin bakımına ihtiyaç duyarlar. Bunu bilen ebeveynler hemen harekete geçer ve bebeğe her türlü bakımı sağlarlar. Bu iki durum arasında uyum olursa bebekte güven duygusu gelişir. Bebek şöyle düşünür: Ben ihtiyaçlarımı duyurabiliyorum, onlar da anlıyorlar, bu durumda onlar iyiler. Ben ihtiyaçlarımı duyurabildiğime göre ben de güçlüyüm hissine kapılır. Böylece güç duygusu gelişir ve her şeyi yapabileceğine inanır. Sonuçta bebek, huzur ve güven içinde olur. Mutluluk ve huzurun başı hep bu duygudur.

“Kişinin başkasını sevebilmesi için, ilk önce kendisini sevmesi gerekir, kendisini sevmeyen başkasını sevemez, çünkü güveni yoktur. Güven ve güvensizlik duygusunun temelleri bu devrede atılmaktadır.” E. Fromm

Bu dönemin en önemli özelliği emme işlemidir. Bebeğin tek haz kaynağı ağzıdır. Bu durum 2 yaşına kadar devam eden oral dönem özelliğinden kaynaklanmaktadır. Başlarda beslenme niteliği taşıyan bu refleks, ilerleyen zamanlarda zevk halini alır. Bu zevk duygusu, yeni doğmuş bebekteki “terk edilmişlik ve yalnızlık” duygularını siler. Kendisini emme vasıtasıyla annesi ile özdeşleştirir.

Yeni doğan bebekler henüz oyun oynayamazlar ancak etraflarını gözleri, kulakları ve bedenleri ile keşfetmeye çalışırlar. Bu keşif esnasında en büyük destekçileri yine ebeveynleridir. Bebeğiniz sakince durduğu zamanlarda onunla konuşabilirsiniz, hamilelik sürecinden dolayı bebeğiniz annesinin ve babasının sesine aşinadır. Ebeveynlerinin sesini duymak bebeği rahatlatır. Bu dönemde bebek bol bol homurtu, hıçkırık, ağlama sesi çıkarır. Bunların bir kısmı onun iletişim kurma şeklidir.

Bebeğinizin iletişim kurmak için verdiği sinyalleri dikkate alarak, kurduğunuz sağlıklı bağ, daha yolun en başında güven duygusunun gelişmesine yardımcı olacaktır. Bu güzel serüvende onun huzuru sizin huzurunuz olacaktır.

Sevgiler..

Klinik Psikolog Rana FIRAT

Yorum Bırak